KATA coach

KATA

De KATA-methode is een hele doelgerichte methode om met kleine stappen je grote doel te bereiken. Waar ligt je hart ? Waar mag je jou voor wakker maken ? Wat raakt jou meer dan ieder ander ?
Door deze vragen te verbinden met je doel en daar in vele kleine haalbare stappen volgens een zeer duidelijk plan aan te werken overwin je obstakels en komen er nieuwe mogelijkheden op gang. Je doet dingen die je lang niet voor mogelijk hebt gehouden en het ene nieuwe brengt het volgende met zich mee.

KATA is zeer geschikt in een werk/bedrijfssituatie alsook een geweldige hulp voor particulieren. Je gaat vanzelf beweeglijker denken ( en dus handelen ), meer oplossingsgericht, en je boekt snel resultaten.

Door steeds even terug te blikken op het geleerde ontstaat een schat aan leer-ervaringen die je in volgende situaties sneller vooruit helpt. Tot het een gewoonte is.

Deze methode kunnen we ook on-line in praktijk brengen.

Een voorbeeld

Stel dat je graag een boek wil schrijven. Misschien wil je dat al heel lang.
Blijkbaar zijn er obstakels die je daar steeds van weerhouden. Ja……steeds,
omdat je waarschijnlijk steeds hetzelfde tegen je zelf zegt: ik heb geen tijd, ik kan het niet, als ik meer ervaring heb, ik weet geen goed onderwerp, etc.
Je grote doel is dus het schrijven van een boek. Dan ga je voor jezelf verwoorden waarom dat voor jou zo belangrijk is. En daarna kies je 1 obstakel, bijvoorbeeld: Ik heb geen tijd. Dit kun je nog tien jaar blijven denken, maar dan gebeurt er niets. Als je het nu omzet in een goede vraag, zoals:
„Hoe maak ik tijd om aan mijn boek te schrijven?” komt er direct een andere manier van denken op gang (eens per week op zondag een uurtje, elke dag een alinea, ik schrijf elke dag iets als ik in de trein zit). Een van deze mogelijkheden kies je uit en schrijf je op en geef je jezelf als opdracht op heel korte termijn (en het moet haalbaar zijn). Dan geef je ook nog iemand de opdracht om na een paar dagen naar je resultaat te vragen. Als het haalbaar was heb je het waarschijnlijk gedaan en er iets van geleerd en dat vertel je en schrijf je op.
Op naar het volgende kleine stapje, maar je bent nu op weg. Er is beweging.